3 Adımda Eleştiriye Karşılık Vermeyi Öğrenin.





        1.      Adım- Empati


 Biri sizi eleştirdiğinde ya da saldırdığında, size yardım etmek istiyor da olabilir incitmek de isteyebilir. Dünyayı, 
eleştirenin gözünden görmeye çalışın. Daha açık ve beğenmediği konu hakkında daha belirli olmasını söyleyin.


        2.      Adım- Eleştireni Silahsızlandırmak


Eğer biri size ateş ediyorsa, üç seçeneğiniz vardır: Kalkıp karşı ateş açabilirsiniz -bu genellikle savaşa ve karşılıklı yıkıcılığa yol açar; kaçabilirsiniz ya da çevik bir hareketle kurtulursunuz - bu genellikle aşağılanma ve özgüven kaybıyla sonuçlanır; veya oturup beceriyle karşınızdakini silahsızlandırırsınız.

Bu nasıl başarılır? Basit. Eleştiren doğru veya yanlış olsun, onunla aynı fikirde olmak için bir yol bulun.Bu noktada eleştiren kişi hiddetini kaybedecektir. Çünkü ona karşı savaşmıyorsunuz fakat uzlaşmak için bir yol buluyorsunuz. O kişinin çok çabuk cephanesi tükeniyor ve onu silahsızlandırmış oluyorsunuz. Ona hak vererek eleştiren kişi sakinleşmeye başlayacak ve iletişim kurmak için daha iyi bir duygusal tonda olacaktır.



Haksız yere suçlandığınızda kendinizi savunmak için çok büyük, neredeyse karşı konulmaz bir eğiliminiz olduğunu fark edeceksiniz. Bu BÜYÜK bir hatadır! Bu eğilime izin verirseniz, karşınızdakinin atağının şiddetinin arttığını göreceksiniz. Her kendinizi savunduğunuzda o kişinin silahına mermi ekliyor olacaksınız!

        3.      Adım- Geri bildirim ve Müzakere


Eleştiren kişi empati yöntemini kullanarak dinlediğinizde ve onunla uzlaşmak için bir yol bularak onu silahsızlandırdığınızda, ona durumunuzu ve duygularınızı nazikçe ancak kendine güvenen bir tarzda açıklayacak ve gerçek farklılıkları müzakere ederek bir pozisyona gelmiş olacaksınız. Eğer eleştirinin yanlış olduğunu düşünüyorsanız bunu nasıl kırıcı/yıkıcı olmadan anlatabilirsiniz? Hemen söyleyeyim. Bakış açısının yanlış olabileceğini farkında olarak nesnel bir şekilde ifade edebilirsiniz. Çatışmayı kişilik ya da gururdan çok durum/olgu üzerine kurun. Eleştiren kişiye yıkıcı etiketler yapıştırmaktan kaçının. Unutmayın, hatası onu aptal, değersiz ya da yetersiz yapmaz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

YEMEK PROGRAMLARININ TOPLUM ÜZERİNDE Kİ ETKİSİ NELERDİR?

Sosyal Fobi Nedir?

SİZE BİR TAVSİYE.